L’entrevista INEDITa: Mark Gamazo

+ Leer en castellano

nidok-coworking-barcelona-entrevista-inedita-mgamazo-(5)

Mark té 31 anys acabats de fer i des dels 28 es dedica exclusivament a la seva passió, el món audiovisual. No li agraden els dolços i li encanta gaudir d’un bon concert. Asseguts en l’estudi fotogràfic de nidok coworking, indagarem una mica més mentre gaudim d’una cervesa INEDIT.

Com tal estás avui?
Bastant bé, amb molta feina.

Quina és la teva passió? Què t’empeny cada dia?
La meva passió és aprendre i sentir-me realitzat. El meu dia a dia és enfrontar-me a cada projecte com una oportunitat de millorar l’anterior en tots els nivells. Això fa que m’ho plantegi com una oportunitat de desenvolupar alguna cosa diferent, d’intentar que mai sigui el mateix. Que hi hagi un plus més.

Actualment ets videògraf i fotògraf però, on vas començar a ser conscient que la teva feina era en realitat la teva passió?
Realment no tinc clar de si és hobby, passió o treball. Tot es barreja i suposo que hi ha projectes que són més part hobby i d’altres que són més part treball però la línia és molt difusa i aquesta és la sort que tenim. Poder-nos dedicar a alguna cosa que és el nostre hobby.

Què et motiva més? La fotografia o el vídeo professional?
Em motiva explicar històries, a partir d’aquí tot és qüestió de veure quin llenguatge és el més idoni per fer arribar el que volem transmetre.

En exteriors o en estudi?
Cada localització té els seus pros i contres. L’estudi és més controlable i pots treballar amb la llum que vulguis donar. En exteriors, la mateixa localització et dóna eines a l’hora de compondre el quadre tant per a la fotografia com per a la model.

En exteriors hi ha molts més aspectes no controlables, no?
Exacte. Aspectes com la llum, la gent, el temps i la temperatura moltes vegades no són els desitjats. Per exemple, quan toca fer banyadors és hivern i quan toca fer abrics és estiu. Les condicions no són les que volguessis a nivell de producció, però entre que edites i tot ja és quan comença la temporada.

En estudi, quin tipus de material fotogràfic utilitzes i per què?
Sóc dels rars perquè utilitzo llum contínua, tant per a fotografia com per a vídeo. Sempre he tingut el dilema de si passar-me al flaix i encara m’ho segueixo preguntant. Tot té els seus avantatges i inconvenients. L’inconvenient de treballar amb llum contínua és que potser no tens tanta nitidesa i necessites molta més potència però, per contra, pots ajustar millor la llum ja que en cada moment estàs veient el que estàs fent. A mi m’agrada més. És més modulable i molt més fàcil treballar.

nidok-coworking-barcelona-entrevista-inedita-mgamazo (4)

T’has format específicament en fotografia?
No. En realitat vaig començar a estudiar comunicació audiovisual que és un camp molt obert i després de quatre anys vaig arribar al punt de pensar “d’acord, ara començo a saber que vull fer”. A partir d’aquest moment, de manera autodidacta, vaig començar a formar més específica. La vida et va presentant oportunitats i vas escollint el teu camí.

Et segueixes formant actualment?
Cada dia li dedico un parell d’hores a autoformació no presencial tipus videotutorials de grans fotògrafs, blocs, revistes. Canvi bastant de portals perquè solen estar enfocats en un nivell concret i un estil determinat. Al final cada persona quan treballa ha de fer el seu procés de desenvolupament professional, en aquest cas de post-producció, i agafar de “aquí i d’allà” per obtenir els resultats que tens en ment.

Que programes utilitzes per a l’edició de vídeos?
Abans utilitzava FinalCut que és el que t’ensenyen a la universitat però ara m’he passat a Premier perquè crec que pots treure-li més rendiment a nivell professional. En ser Adobe, està més integrat amb altres aplicacions (Photoshop, AfterEffects, …).

Com a director, has fet algun curtmetratge?
Si, l’últim ho vaig realitzar fa dos anys ja, la veritat és que sembla que va ser fa molt poc, però és tan complicat si vols fer-ho bé que fa que el procés sigui molt llarg.

Actualment, et dediques a això?
No, però m’agradaria tornar. M’he adonat que el meu camí, cada vegada està més enfocat a fer treballs o projectes immediats i no tan a mig termini. A l’durar tant i estar immers en un procés personal en el qual constantment estic volent aprendre, no puc pretendre aprendre d’alguna cosa el procés de realització és de dos anys. És per això que necessito finalitzar projectes constantment per tornar a fer-ho d’una altra manera diferent. M’agrada progressar.

Et troves inconvenients en l’ús de la música comercial en els teus vídeos?
És un tema complicat perquè crec que no es valora prou el que és realment la música en el meu treball. En la realització d’un vídeo, la música és el motor. No són les imatges, és la música a través de la qual es munta. És un tema que no es té en compte i que, òbviament, implica un ús de drets d’autor que s’han de pagar.

I la gent ho sap?
En ser una cosa tan accessible i que fem servir diàriament, la gent es pensa que és lliure de fer el que vulguin però la realitat és que hi ha artistes darrere d’aquestes cançons i que han realitzat un treball. A partir d’aquí, has de treballar pagant els drets o decantar-se per llibreries amb drets limitats tipus Creative Commons.

T’agradaria impartir formació?
Doncs sí, és una cosa que sempre m’he plantejat i que tinc pendent. M’agrada compartir tot allò que sé i que vaig aprenent. M’agradaria organitzar alguna cosa que realment valgués la pena. Realment penso que a nivell avançat no hi ha res actualment o costa molt de trobar.

Canviant una mica de tema, com t’organitzes la setmana?
En ser autònom, penso que estem supeditats al que urgent. La meva setmana està organitzada a treure primer l’urgent. Cada dia començo amb un full en blanc i anoto tot i miro de fer tot el que pugui i vaig ratllant. Si al dia següent tinc una mica del dia anterior em poso amb això. M’agradaria atacar tasques pendents que tinc des de fa molt.

Apliques tècniques de Scrum o similar?
No tinc temps. Arribo i ja tinc a dues persones que m’estan demanant un projecte per ahir. Em poso amb temes urgents com preparar un briefing, enviar un pressupost, recerca de nous clients o xarxes per fer comunitat. Realment, fa molt temps que no tinc la sensació de tenir temps per fer coses noves.

Com t’organitzes les tasques de màrqueting en línia? Utilitzes alguna eina digital?
Justament és un dels aspectes en què més èmfasi poso. Constantment estic reformulant estratègies de màrqueting en línia per tal de fer-les més eficients. Acabo d’incorporar Feedly a la meva vida, per gestionar notícies i blocs de manera més eficient. A més de tenir sempre oberts Hootsuite, Iconosquare i Buzzsumo.

Tens alguna preferida?
Instagram és la meva preferida ja que està enterament relacionada amb la foto i el vídeo. Per contra, Facebook, de manera gratuïta, és cada vegada més una xarxa d’amics i grups tancats. Encara no he fet el salt a altres xarxes més immediates com snapchat o Periscope.

Quin tipus de retorn tens gràcies a les xarxes socials?
Principalment utilitzo les meves xarxes socials a nivell de coneixement de marca però no a aconseguir volum de treball. El treball sempre ve de clients referenciats que han quedat contents amb la feina que he realitzat..

I les tasques, les comparteixes amb algun company de feina?
A nivell de producció si. En els rodatges acostumo a comptar amb un o diversos col·laboradors. I a nivell de tasques creatives en pre-producció conte amb un col·laborador més. L’edició en canvi, és tan personal que fa que el vulgui assumir jo mateix. Una de les coses que més m’agraden d’aquest sector és que pots estar treballant per a una marca braç a braç amb un altre professional i tots dos aportar diferents punts de vista. És molt personal i moure la càmera uns centímetres del plànol original o utilitzar una òptica diferent fa canviar la imatge final per complet.

I a l’oficina, algú t’ajuda?
Tinc col·laboradors que m’ajuden en el dia a dia però és difícil. Costa fer equip i trobar gent que s’involucri en el teu projecte i que s’ho faci seu.

Has treballat amb grans marques de nivell nacional i internacional, creus que la fotografia està passant per un bon moment?
Sincerament si. Penso que gràcies a que tot s’ha tornat més online, més social, més viral, les marques estan constantment obligats a tenir continguts digitals propis. Això fa que cada vegada s’inverteixi més en això i que el sector tingui més feina.

També has treballat amb models de primer nivell internacional. Diries que tenen bona preparació?
Es tendeix a pensar que en els treballs artístics la gent que ja neix amb una predisposició innata, però per la meva experiència diria que el 80% s’aconsegueix a través de l’esforç i el treball. Una model no és només tenir un bon físic o ser maca. Hi ha molta feina darrere. En la composició d’una fotografia influeixen factors com l’expressió, la posi o el saber estar. No es tracta de ser o no fotogènica, com comunament es pensa, més aviat es tracta de saber fer aquest treball o no. És un tema de preparació, d’estudis i d’experiència. Òbviament, si ja disposes d’un bon físic tens aquesta part guanyada i, probablement, sigui la teva porta d’entrada, però la preparació és tan o més important que el físic. Fins i tot en la realització d’una editorial amb sis canvis de roba, es acostuma a fer la fórmula 6 + 1 on el primer canvi de roba es repeteix al final atès que l’evolució en la connexió model-fotògraf es fa més fort a mesura que avança la sessió.

Actualment, treballes des de nidok coworking tot i que potser podries tenir el teu propi estudi. Quins avantatges creus que t’aporta ara per ara estar en un coworking?
Sobretot m’aporta feedback; el poder comentar tot obertament. Quan vas a veure un espai et fixes en els aspectes objectius com la seva distribució, que l’estudi sigui bonic i estigui equipat correctament, que la zona de treball sigui confortable, etc. Però realment, en passar tantes hores a la setmana convivint en un mateix espai, el més important és la gent. I això és el que realment fa que no pensi en muntar un estudi propi perquè no podria deixar d’estar convivint amb gent del meu sector que crec que també ajuda al teu propi creixement.

Tens en ment formar un equip de diverses persones a llarg termini?
Diria que el procés d’aprenentatge passa per fer projectes cada vegada més grans. Això implica que hi haurà més coses a controlar i arriba un moment en què un de sol no pot amb tot. Delegant certs punts en persones de confiança fa que tu també puguis centrar molt més en el que és realment és la teva feina i això fa que el resultat final sigui molt millor.

Una pregunta per reflexionar i visualitzar, on et veus en 1 any?
El temps per a mi és quelcom relatiu. Potser en q any estic on m’agradaria estar dins de 10 anys o en 10 anys estic tal com estic ara. El que em plantejo és anar mirant enrere i veure que he avançat. No tinc un objectiu a on arribar però sí un desig de veure avançar.

www.gamazoshooting.com
instagram.com/gamazoshooting
twitter.com/GamazoShooting

facebook.com/gamazoshootingcol·labora

nidok-coworking-barcelona-entrevista-inedita-mgamazo (1)

LOGO INEDIT DAMMnidok-coworking-barcelona-entrevista-inedita-mgamazo-(5)

Mark tiene 31 años recién cumplidos y desde los 28 se dedica exclusivamente a su pasión, el mundo audiovisual. No le gustan los dulces y le encanta disfrutar de un buen concierto. Sentados en el estudio fotográfico de nidok coworking, indagaremos un poco más mientras disfrutamos de una cerveza INEDIT.

¿Qué tal estás hoy?
Bastante bien, con mucho trabajo.

¿Cuál es tu pasión?¿Qué te empuja cada día?
Mi pasión es aprender y sentirme realizado. Mi día a día esta marcado por enfrentarme a cada proyecto como la oportunidad de mejorar el anterior en todos los niveles. Eso hace que me lo plantee como una oportunidad de desarrollar algo diferente, de intentar que nunca sea lo mismo. Que haya un plus más.

Actualmente eres videógrafo y fotógrafo pero, ¿donde empezaste a ser consciente de que tu trabajo era en realidad tu pasión?
Realmente no tengo claro de si es hobby, pasión o trabajo. Todo se entremezcla y supongo que hay proyectos que son más parte hobby y otros que son más parte trabajo pero la línea es muy difusa y esa es la suerte que tenemos. Podernos dedicar a algo que es nuestro hobby.

¿Qué te motiva más?¿La fotografía o el vídeo profesional?
Me motiva explicar historias, a partir de ahí todo es cuestión de ver qué lenguaje es el más idóneo para hacer llegar lo que queremos transmitir.

¿En exteriores o en estudio?
Cada localización tiene sus pros y sus contras. El estudio es más controlable y puedes trabajar con la luz que quieras dar. En exteriores, la misma localización te da herramientas a la hora de componer el cuadro tanto para la fotografía como para la modelo.

En exteriores hay muchos más aspectos no controlables, ¿no?
Exacto. Aspectos como la luz, la gente, el tiempo y la temperatura muchas veces no son los deseados. Por ejemplo, cuando toca hacer bañadores es invierno y cuando toca hacer abrigos es verano. Las condiciones no son las que quisieras a nivel de producción, pero entre que editas y todo ya es cuando empieza la temporada.

En estudio, ¿qué tipo de material fotográfico utilizas y por qué?
Soy de los raros porque utilizo luz continua, tanto para fotografía como para vídeo. Siempre he tenido el dilema de si pasarme al flash y aún me lo sigo preguntando. Todo tiene sus ventajas e inconvenientes. El inconveniente de trabajar con luz continua es que quizás no tienes tanta nitidez y necesitas mucha más potencia pero, por contra, puedes ajustar mejor la luz ya que en cada momento estás viendo lo que estás haciendo. A mi me gusta más. Es más modulable y mucho más fácil trabajar.

nidok-coworking-barcelona-entrevista-inedita-mgamazo (4)

¿Te has formado específicamente en fotografía?
No. En realidad empecé a estudiar comunicación audiovisual que es un campo muy abierto y después de cuatro años llegué al punto de pensar “vale, ahora empiezo a saber que quiero hacer”. A partir de ese momento, de manera autodidacta,empecé a formarme más específica. La vida te va presentando oportunidades y vas escogiendo tu camino.

¿Te sigues formando actualmente?
Cada día le dedico un par de horas a autoformación no presencial tipo videotutoriales de grandes fotógrafos, blogs, revistas. Cambio bastante de portales porque suelen estar enfocados en un nivel concreto y un estilo determinado. Al final cada persona cuando trabaja tiene que hacer su proceso de desarrollo profesional, en este caso de postproducción, y coger de “aquí y de allí” para obtener los resultados que tienes en mente.

¿Qué programas utilizas para la edición de vídeos?
Antes utilizaba FinalCut que es el que te enseñan en la universidad pero ahora me he pasado a Premier porque creo que puedes sacarle más rendimiento a nivel profesional. Al ser Adobe, está más integrado con otras aplicaciones (Photoshop, AfterEffects,…).

Como director, ¿has realizado algún cortometraje?
Si, el último lo realicé hace dos años ya, la verdad es que parece que fue hace muy poco, pero es tan complicado si quieres hacerlo bien que hace que el proceso sea muy largo.

Actualmente, ¿te dedicas a ello?
No, pero me gustaría volver. Me he dado cuenta que mi camino, cada vez está más enfocado a hacer trabajos o proyectos inmediatos y no tan a medio plazo. Al durar tanto y estar inmerso en un proceso personal en el que constantemente estoy queriendo aprender, no puedo pretender aprender de algo cuyo proceso de realización es de dos años. Es por eso que necesito finalizar proyectos constantemente para volver a hacerlo de otra manera diferente. Me gusta progresar.

¿Te encuentras con inconvenientes en el uso de la música comercial en tus vídeos?
Es un tema complicado porque creo que no se valora suficiente lo que es realmente la música en mi trabajo. En la realización de un vídeo, la música es el motor. No son las imágenes, es la música a través de la cual se monta. Es un tema que no se tiene en cuenta y que, obviamente, implica un uso de derechos de autor que se tienen que pagar.

¿Y la gente lo sabe?
Al ser algo tan accesible y que usamos a diario, la gente se piensa que es libre de hacer lo que quieran pero la realidad es que hay artistas detrás de esas canciones y que han realizado un trabajo. A partir de ahí, tienes que trabajar pagando los derechos o decantarse por librerías con derechos limitados tipo Creative Commons.

¿Te gustaría impartir formación?
Pues sí, es algo que siempre me he planteado y que tengo pendiente. Me gusta compartir todo aquello que sé y que voy aprendiendo. Me gustaría organizar algo que realmente valiera la pena. Realmente pienso que a nivel avanzado no hay nada actualmente o cuesta mucho de encontrar.

Cambiando un poco de tema, ¿cómo te organizas la semana?
Al ser autónomo, pienso que estamos supeditados a lo urgente. Mi semana está organizada en sacar primero lo urgente. Cada día empiezo con una hoja en blanco y anoto todo y miro de hacer todo lo que pueda y voy tachando. Si al día siguiente tengo algo del día anterior me pongo con ello. Me gustaría atacar tareas pendientes que tengo desde hace mucho.

¿Aplicas técnicas de Scrum o similar?
No tengo tiempo. Llego y ya tengo a dos personas que me están pidiendo un proyecto para ayer. Me pongo con temas urgentes como preparar un briefing, enviar un presupuesto, búsqueda de nuevos clientes o redes para hacer comunidad. Realmente, hace mucho tiempo que no tengo la sensación de tener tiempo para hacer cosas nuevas.

¿Cómo te organizas las tareas de marketing online? ¿Utilizas alguna herramienta digital?
Justamente es uno de los aspectos en el que más énfasis pongo. Constantemente estoy reformulando estrategias de marketing online con el fin de hacerlas más eficientes. Acabo de incorporar Feedly a mi vida, para gestionar noticias y blogs de manera más eficiente. Además de tener siempre abiertos Hootsuite, Iconosquare y Buzzsumo.

¿Qué tal se te dan las redes sociales?
Bien, pero eso no hace que me conforme, es un mundo muy nuevo y se está renovando constantemente. Lo que hoy funciona, mañana puede dejar de funcionar. Esto te obliga a dedicarle aún más tiempo.

¿Tienes alguna preferida?
Instagram es mi preferida ya que está enteramente relacionada con la foto y el vídeo. Por contra, Facebook, de manera gratuita, es cada vez más una red de amigos y grupos cerrados. Aún no he dado el salto a otras redes más inmediatas como Snapchat o Periscope.

¿Qué tipo de retorno tienes gracias a las redes sociales?
Principalmente utilizo mis redes sociales a nivel de conocimiento de marca pero no a conseguir volumen de trabajo. El trabajo siempre viene de clientes referenciados que han quedado contentos con el trabajo que he realizado.

Y las tareas, ¿las compartes con algún compañero de trabajo?
A nivel de producción sí. En los rodajes acostumbro a contar con uno o varios colaboradores. Y a nivel de tareas creativas en pre-producción cuento con un colaborador más. La edición en cambio, es tan personal que hace que lo quiera asumir yo mismo. Una de las cosas que más me gustan de este sector es que puedes estar trabajando para una marca codo con codo con otro profesional y ambos aportar diferentes puntos de vista. Es muy personal y mover la cámara unos centímetros del plano original o utilizar una óptica diferente hace cambiar la imagen final por completo.

Y en la oficina, ¿alguien te ayuda?
Tengo colaboradores que me ayudan en el día a día pero es difícil. Cuesta hacer equipo y encontrar gente que se involucre en tu proyecto y que se lo haga suyo.

Has trabajado con grandes marcas de nivel nacional e internacional, ¿crees que la fotografía está pasando por un buen momento?
Sinceramente sí. Pienso que gracias a que todo se ha vuelto más online, más social, más viral, las marcas están constantemente obligados a tener contenidos digitales propios. Eso hace que cada vez se invierta más en ello y que el sector tenga más trabajo.

También has trabajado con modelos de primer nivel internacional. ¿Dirías que tienen buena preparación?
Se tiende a pensar que en los trabajos artísticos la gente que ya nace con una predisposición innata, pero por mi experiencia diría que el 80% se consigue a través del esfuerzo y el trabajo. Una modelo no es solo tener un buen físico o ser guapa. Hay mucho trabajo detrás. En la composición de una fotografía influyen factores como la expresión, la pose o el saber estar. No se trata de ser o no fotogénica, como comúnmente se piensa, más bien se trata de saber hacer ese trabajo o no. Es un tema de preparación, de estudios y de experiencia. Obviamente, si ya dispones de un buen físico tienes esa parte ganada y, probablemente, sea tu puerta de entrada, pero la preparación es tan o más importante que el físico. Incluso en la realización de una editorial con seis cambios de ropa, se acostuma a realizar la fórmula 6+1 donde el primer cambio de ropa se repite al final dado que la evolución en la conexión modelo-fotógrafo se hace más fuerte a medida que avanza la sesión.

Actualmente, trabajas desde nidok coworking aunque quizás podrías tener tu propio estudio. ¿qué ventajas crees que te aporta hoy por hoy estar en un coworking?
Sobretodo me aporta feedback; el poder comentarlo todo abiertamente. Cuando vas a ver un espacio te fijas en los aspectos objetivos como su distribución, que el estudio sea bonito y esté equipado correctamente, que la zona de trabajo sea confortable, etc. Pero realmente, al pasar tantas horas a la semana conviviendo en un mismo espacio, lo más importante es la gente. Y eso es lo que realmente hace que no piense en montar un estudio propio porque no podría dejar de estar conviviendo con gente de mi sector lo que creo que también ayuda a tu propio crecimiento.

¿Tienes en mente formar un equipo de varias personas a largo plazo?
Diría que el proceso de aprendizaje pasa por realizar proyectos cada vez más grandes. Eso implica que habrá más cosas a controlar y llega un momento en el que uno solo no puede con todo. Delegando ciertos puntos en personas de confianza hace que tú también puedas centrarte mucho más en lo que es realmente es tu trabajo y eso hace que el resultado final sea mucho mejor.

Una pregunta para reflexionar y visualizar, ¿dónde te ves dentro de 1 anyo?
El tiempo para mi es algo relativo. Quizás en 1 año estoy donde me gustaría estar dentro de 10 años o en 10 años estoy tal y como estoy ahora. Lo que me planteo es ir mirando atrás y ver que he avanzado. No tengo una meta a donde llegar pero sí un deseo de verme avanzar.

www.gamazoshooting.com
instagram.com/gamazoshooting
twitter.com/GamazoShooting

facebook.com/gamazoshootingcolabora

nidok-coworking-barcelona-entrevista-inedita-mgamazo (1)

LOGO INEDIT DAMM

 

Leave a Reply