L’entrevista INEDITa: Albert Sunyer

+ Leer en castellano

entrevista-inedit-a-albert-sunyer-nidok-coworking (1)

Albert té 36 anys i des dels 25 és programador web. Li encanta la música, la fotografia i els viatges motxillers. Asseguts a l’entrada de nidok coworking us explicarem més sobre ell mentre gaudim d’una cerveseta INEDIT.

Com et trobes avui?
Avui bé, molt bé.

Quina és la teva passió? Què t’empeny cada dia?
La meva feina és, en realitat, allò que m’agrada. La programació i el desenvolupament web és el que em motiva. I, de fet, necessito que existeixi aquesta motivació inicial perquè si no sóc incapaç de fer res. Faig aquesta feina perquè és la que més m’agrada.

Tens algun costum als matins abans d’anar a treballar?
El que primer faig és mirar el mòbil, correus, etc. Esmorzo una mica amb un got d’aigua. Em faig una dutxa ràpida i surto de casa a fer un cafè. Normalment vaig al mateix bar de sempre, però de vegades m’agrada canviar. Sempre buscant el solet.

Ets programador però, on va començar tot això?
Tot va començar quan, arran de l’entrada del meu germà a la universitat, els meus pares van comprar un ordinador per a casa. Aquest va ser el meu primer contacte amb la informàtica. Vaig començar a trastejar programes i demés, fins que un dia vaig aprendre que a Corel Draw, un programa de fotografia, hi havia un raconet amagat on ficaves una sèrie de comandes i es realitzaven una sèrie d’accions i ho vaig flipar molt. No sabia que estava fent. No sabia que allò era programar però era fantàstic. Jo escrivia coses i el programa les feia. Més tard vaig entrar a la universitat d’enginyeria mecànica i, en paral·lel, anava investigant temes de programació.

Tenia un amic que treballava al departament d’informàtica d’una empresa d’enginyeria mecànica i em va dir, “Vine a treballar amb nosaltres d’informàtic, que és el que t’agrada, i més endavant, quan acabis la carrera, ja faràs feines d’enginyeria mecànica”. I així va ser. Al cap d’un temps, em van passar al departament d’enginyeria però no em va agradar gens i va ser quan em vaig il·luminar: realment no volia ser enginyer mecànic ni res per l’estil. Jo volia programar.

Vaig deixar la feina. Vaig deixar la carrera. Vaig deixar el meu poble. Vaig venir a Barcelona per a fer un mòdul d’informàtica i ràpidament vaig trobar feina en un petit estudi de desenvolupament d’aplicacions informàtiques.

Si tornessis enrere, faries el mateix?
Eliminaria la part d’enginyeria mecànica. Aniria directament a programar.

Et segueixes formant?
Si, contínuament. És imprescindible i forma part de l’ofici. Sóc molt autodidacta però també m’agrada assistir a tallers, cursos i Meetups.

Com a programador, diries que hi ha un clar guanyador en la rivalitat PC / MAC tant a l’hora de programar com per a visualitzar les webs?
Suposo que hi ha una competició en l’àmbit comercial però a l’hora de visualitzar les webs no és tan important el sistema com el propi navegador. Últimament hi ha força canvis i molts navegadors s’estan posant les piles en aquest aspecte. El gran problema o maldecap dels programadors web sempre ha estat la compatibilitat entre navegadors. La pàgina web s’ha de veure bé des de qualsevol navegador existent i Internet Explorer sempre ha estat molt endarrerit en aquest sentit. Actualment, amb les noves actualitzacions, ha millorat bastant; la diferència ja no és tan gran amb altres navegadors.

A l’hora de treballar, cadascú té les seves preferències. És un tema molt subjectiu i personal. A mi em va millor Mac. Abans treballava amb Windows i sempre tenia problemes.

entrevista-inedit-a-albert-sunyer-nidok-coworking (11)

Quin llenguatge de programació sols utilitzar per a les webs dels teus clients?
Normalment no s’utilitza un sol llenguatge sinó que s’utilitzen varis i entre ells es complementen. Una pàgina web es divideix en dues parts: el frontend, la part visual que l’usuari veu al navegador i que sol està implementada en HTML, CSS i Javascript; i el backend, normalment per a la part de gestió, on utilitzo PHP i MySql. Ara també estic fent coses més actuals amb Node i bases de dades NoSQL.

Quin tipus de clients tens?
La majoria de feina que faig és proporcionada per agències amb les quals treballo. Externalitzen tota aquesta feina, tant el disseny de la web com la seva programació.

Tens alguna anècdota curiosa amb dissenyadors?
El que a vegades passa és que el dissenyador passa el disseny al programador i aquest, de vegades, el destrossa sense respectar el treball fet pel dissenyador. Una de les coses bones que puc dir que tinc com a programador és que tinc molt bona relació amb els dissenyadors precisament perquè sóc molt respectuós i meticulós amb el disseny original. Tinc cert gust pel disseny i crec que per això tinc bona relació amb els companys dissenyadors. Fins i tot, intento aportar possibles millores o proposar canvis.

Utilitzes les xarxes socials? Quines? Les fas servir per promocionar la teva marca?
Les faig servir bastant però més personalment que professionalment. El que més faig servir és Twitter i Instagram. A Twitter comparteixo de tot i molt te a veure amb la programació. Un dels meus hobbies és la fotografia i fa un temps em vaig decidir a fer una foto diària (projecte365) i penjar-la a Instagram. És un exercici molt típic en estudiants de fotografia però m’ha semblat molt interessant. D’inici mola molt, i enganxa però quan passa un temps t’adones d’algunes coses: que l’any és molt llarg i que realment acabes sempre fent les mateixes fotos. De vegades no podia. Ja havia fotografiat tot a casa, a la feina, al camí de casa a la feina, …, res. T’adones que el cercle en què et mous no és tan ampli com sembla.

T’ha sortit algun client a través de les xarxes socials?
Sí, diria que a través de LinkedIn.

entrevista-inedit-a-albert-sunyer-nidok-coworking (13)

Parlant de les coses que t’agraden , què aporta la música al teu dia a dia?
La música ho és tot. M’agrada molt la música. Escolto molta música. Des de sempre ha format part de la meva vida. A Cardona, el meu poble natal, el meu grup d’amics i jo sempre hem estat envoltats per la música.

Toques algun instrument?
He intentat tocar la bateria, estic en això.

Quin és el teu proper viatge motxiller? Carregaràs la teva càmera?
Encara no està clar a on aniré però sí que la carregaré. Al dia a dia sí que faig més ús del mòbil però per a viatges sempre m’agrada agafar la càmera i gaudir. Amb els amics hem parlat d’Àfrica, sud Amèrica o Japó; un a cada punta. He perdut una mica les ganes d’anar a Àfrica i tinc ganes de tornar a sud Amèrica però bé, el que és sagrat és fer un viatge llarg a l’any. Un propòsit que em vaig posar ja fa un parell d’anys.

Si haguessis de triar, quin festival musical no et perdries per res del món?
El què no em perdria i, de fet, no me n’he perdut cap des del 1999, és el Sónar. He anat cada any. Vaig a molts festivals però suposo que és el festival al que he estat més fidel. També intento anar molt a concerts tant si són grans com petits. Si pogués, aniria de concerts cada setmana.

Puntualment fas de dj. en alguns esdeveniments del coworking, com va començar? Anteriorment et dedicaves a això?
Va ser una proposta de col·laboració amb l’espai, em va agradar la idea i vaig dir que sí. De jovenet, amb els amics, quan acabàvem un concert sempre em tocava “posar música”. Però que no tenia equip de DJ ni res. Hem arribat a “punxar” amb un disc man i un reproductor de DVD de casa (home cinema) i una taula de mescles molt vella. Quan la situació demanava música era com “vinga Sunyer” posa música. Després, amb la associació cultural del poble ja era tot més organitzat i una mica més normal.

Per què un coworking?
Abans treballava des de casa però viure sol i treballar sol era massa. El motiu principal era aquest. En un principi no ho tenia massa clar però després d’un parell de mesos vaig tindre clar que la decisió era totalment encertada. Al principi penses en què pagues per allò que realment no necessites perquè jo podia treballar des de casa sense pagar res però ben aviat t’adones dels avantatges. Molt content amb el canvi.

Actualment, estàs en un coworking on no hi ha cap coworker del teu sector, ho veus com inconvenient, avantatge o t’és indiferent?
Un inconvenient no, però sí que m’aniria molt bé tindre companys del meu sector: dissenyadors, UX designers o programadors.

En aquesta situació, és més fàcil o difícil crear sinergies?
De fet, m ‘han sortit feines amb coworkers de l’espai o amb coneguts d’ells. El que no he tingut són col·laboracions o resoldre dubtes que és el que trobo a faltar una mica.

Anteriorment estaves en un altre espai, què et va fer canviar de lloc?
Dubtava entre ambdós espais però crec que va ser per un tema de feeling que em vaig acabar decidint. A part nidok és més a la vora de casa meva.

Una pregunta per reflexionar i visualitzar, on et veus en 3 mesos?
Currant.

I en 1 any?
Ni idea. No ho sé. Vaig Molt al dia a dia. No em visualitzo i no tinc cap ruta per a un futur immediat. Continuaré treballant d’això i viatjant un cop a l’any però miro de no planejar gaire més cosa. La vida és una aventura.

www.nye.cat
instagram.com/albert_sunyer
twitter.com/nye

facebook.com/nye.catcol·labora

entrevista-inedit-a-albert-sunyer-nidok-coworking (5)

LOGO INEDIT DAMM

 

 entrevista-inedit-a-albert-sunyer-nidok-coworking (1)

Albert tiene 36 años y desde los 25 es programador web. Le encanta la música, la fotografía y los viajes mochileros. Sentados en la entrada de nidok coworking os explicaremos más sobre él mientras disfrutamos de una cervecita INEDIT.

 

¿Cómo te encuentras hoy?
Hoy bien, muy bien.

¿Cuál es tu pasión? ¿Qué te empuja cada día?
Mi trabajo es, en realidad, lo que me gusta. La programación y el desarrollo web es lo que realmente me motiva hacer. Y, de hecho, necesito que exista esta motivación inicial porque si no soy incapaz de hacer nada. Hago este trabajo porque es la que más me gusta.

¿Tienes alguna costumbre por las mañanas antes de ir a trabajar?
Lo que primero hago es mirar el móvil, correos, etc. Desayuno un poco con un vaso de agua. Me hago una ducha rápida y salgo de casa a tomar un café. Normalmente voy al mismo bar de siempre, pero a veces me gusta cambiar. Siempre buscando el solecito.

Eres programador pero, ¿dónde empezó todo esto?
Todo comenzó cuando, a raíz de la entrada de mi hermano en la universidad, mis padres compraron un ordenador para casa. Este fue mi primer contacto con la informática. Empecé a trastear programas y demás, hasta que un día aprendí que en Corel Draw, un programa de fotografía, había un rincón escondido donde metías una serie de comandos y se realizaban una serie de acciones y lo flipé mucho. No sabía que estaba haciendo. No sabía que aquello era programar pero me parecía fantástico. Yo escribía cosas y el programa las hacía. Más tarde entré en la universidad de ingeniería mecánica y, en paralelo, iba investigando temas de programación.

Tenía un amigo que trabajaba en el departamento de informática de una empresa de ingeniería mecánica y me dijo, “Ven a trabajar con nosotros de informático, que es lo que te gusta, y más adelante, cuando acabes la carrera, ya harás trabajos de ingeniería mecánica en nuestra empresa”. Y así fue. Al cabo de un tiempo, me pasaron al departamento de ingeniería pero no me gustó nada y fue cuando me iluminé: realmente no quería ser ingeniero mecánico. Yo quería programar.

Dejé el trabajo. Dejé la carrera. Dejé mi pueblo. Vine a Barcelona para hacer un módulo de informática y rápidamente encontré trabajo en un pequeño estudio de desarrollo de aplicaciones informáticas.

Si volvieras atrás, ¿harías lo mismo?
Eliminaría la parte de ingeniería mecánica. Iría directamente a programar.

¿Te sigues formando?
Si, continuamente. Es imprescindible y forma parte del oficio. Soy muy autodidacta pero también me gusta asistir a talleres, cursos y Meetups.

Como programador, ¿dirías que hay un claro ganador en la rivalidad PC / MAC tanto a la hora de programar como para visualizar las webs?
Supongo que hay una competición en el ámbito comercial pero a la hora de visualizar las webs no es tan importante el sistema como el propio navegador. Últimamente hay bastantes cambios y muchos navegadores se están poniendo las pilas en este aspecto. El gran problema o dolor de cabeza de los programadores web siempre ha sido la compatibilidad entre navegadores. La página web se debe ver bien desde cualquier navegador existente e Internet Explorer siempre ha sido muy problemático en este sentido. Actualmente, con las nuevas actualizaciones, ha mejorado bastante; la diferencia ya no es tan grande con otros navegadores.

A la hora de trabajar, cada uno tiene sus preferencias. Es un tema muy subjetivo y personal. A mí me va mejor Mac. Antes trabajaba con Windows y siempre tenía problemas.

entrevista-inedit-a-albert-sunyer-nidok-coworking (11)

¿Qué lenguaje de programación sueles utilizar para las webs de tus clientes?
Normalmente no se utiliza un solo lenguaje sino que se utilizan varios y entre ellos se complementan. Una página web se divide en dos partes: el frontend, la parte visual de que el usuario ve en el navegador y que solo está implementada en HTML, CSS y Javascript; y el backend, normalmente para la parte de gestión, donde utilizo PHP y MySql. Ahora también estoy haciendo cosas más actuales con Node y bases de datos NoSQL.

¿Qué tipo de clientes tienes?
La mayoría de trabajo que hago es proporcionado por agencias con las que trabajo. Externalizan todo este trabajo, tanto el diseño de la web como su programación.

¿Tienes alguna anécdota curiosa con diseñadores?
Lo que a veces sucede es que el diseñador pasa el diseño al programador y este, a veces, lo destroza sin respetar el trabajo hecho por el diseñador. Una de las cosas buenas que puedo decir que tengo es que, como programador, tengo buena relación con los diseñadores precisamente porque soy muy respetuoso y meticuloso con el diseño original. Tengo cierto gusto por el diseño y creo que por eso tengo buena relación con los compañeros diseñadores. Incluso, intento aportar posibles mejoras o proponer cambios.

¿Utilizas las redes sociales? ¿Las usas para promocionar tu marca?
Las utilizo bastante pero más personalmente que profesionalmente. Lo que más utilizo es Twitter e Instagram. En Twitter comparto de todo y mucho tiene que ver con la programación. Uno de mis hobbies es la fotografía y hace un tiempo me decidí a hacer una foto diaria (projecte365) y colgarla en Instagram. Es un ejercicio muy típico en estudiantes de fotografía pero me ha parecido muy interesante. De inicio mola mucho, y pega pero cuando pasa un tiempo te das de algunas cosas: que el año es muy largo y que realmente acabas siempre haciendo las mismas fotos. A veces no podía. Ya había fotografiado todo en casa, en el trabajo, en el camino de casa al trabajo, …, nada. Te das cuenta que el círculo en el que te mueves no es tan amplio como parece.

¿Te ha salido algún cliente a través de las redes sociales?
Sí, diría que a través de LinkedIn.

entrevista-inedit-a-albert-sunyer-nidok-coworking (13)

Hablando de las cosas que te gustan, ¿qué aporta la música en tu día a día?
La música lo es todo. Me gusta mucho la música. Escucho mucha música. Desde siempre ha formado parte de mi vida. En Cardona, mi pueblo natal, mi grupo de amigos y yo siempre hemos estado rodeados de música.

¿Tocas algún instrumento?
He intentado tocar la batería, estoy en ello.

¿Cuál es tu próximo viaje mochilero? ¿Cargarás con tu cámara?
Todavía no está claro a donde iré pero sí la cargaré. En el día a día hago más uso del móvil pero para viajes siempre me gusta coger la cámara y disfrutar. Con los amigos hemos hablado de África, Latinoamérica o Japón; uno en cada punta. He perdido un poco las ganas de ir a África y tengo ganas de volver a Latinoamérica pero bueno, lo que es sagrado es hacer un viaje largo al año. Un propósito que me puse hace un par de años.

Si tuvieras que elegir, ¿qué festival musical no te perderías por nada del mundo?
Lo que no me perdería y, de hecho, no me he perdido ninguna desde 1999, es el Sònar. He ido cada año. Voy a muchos festivales pero supongo que es el festival al que he sido más fiel. También intento ir a muchos conciertos tanto si son grandes como pequeños. Si pudiera, iría de conciertos cada semana.

Puntualmente haces de dj. en algunos eventos del coworking, ¿como empezó? ¿Anteriormente te dedicabas a esto?
Fue una propuesta de colaboración con el espacio, me gustó la idea y dije que sí. De jovencito, con los amigos, cuando terminábamos un concierto siempre me tocaba “poner música”. Pero que no tenía equipo de DJ ni nada. Hemos llegado a “pinchar” con un disco man y un reproductor de DVD de casa (home cinema) y una mesa de mezclas muy vieja. Cuando la situación pedía música era como “venga Sunyer, pon música”. Después, con la asociación cultural del pueblo ya era todo más organizado y un poco más normal.

 

¿Por qué un coworking?
Antes trabajaba desde casa pero vivir solo y trabajar solo era demasiado. El motivo principal era éste. En un principio no lo tenía muy claro pero después de un par de meses tuve claro que la decisión era totalmente acertada. Al principio piensas en que pagas por algo que realmente no necesitas ya que yo podía trabajar desde casa sin pagar nada pero pronto te das cuenta de las ventajas. Muy contento con el cambio.

Actualmente, estás en un coworking donde no hay ningún coworker de tu sector, ¿lo ves como inconveniente, ventaja o te es indiferente?
Un inconveniente no, pero sí que me iría muy bien tener compañeros de mi sector: diseñadores, UX designers o programadores.

En esta situación, ¿es más fácil o difícil crear sinergias?
De hecho, me han salido trabajos con coworkers del espacio o con conocidos de ellos. Lo que no he tenido son colaboraciones o resolver dudas que es lo que echo de menos un poco.

Anteriormente estabas en otro espacio, ¿qué te hizo cambiar de lugar?
Dudaba entre ambos espacios pero creo que fue por un tema de feeling que me acabé decidiendo. Además, nidok es más cerca de mi casa.

Una pregunta para reflexionar y visualizar, ¿donde te ves en 3 meses?
Currando.

¿Y en 1 año?
Ni idea. No lo sé. Voy muy al día. No me visualizo y no tengo ninguna ruta para un futuro inmediato. Continuaré trabajando de esto y viajando una vez al año pero trato de no planear mucho má. La vida es una aventura.

 

www.nye.cat
instagram.com/albert_sunyer
twitter.com/nye

facebook.com/nye.catcolabora

entrevista-inedit-a-albert-sunyer-nidok-coworking (5)
LOGO INEDIT DAMM

Leave a Reply