Entrevista INEDITa: Carol Rodríguez

nidok-coworking-barcelona-fotografia-estudio-inedit-carol-entrevista-3

Carol té 34 anys, és fotògrafa especialitzada en fotoperiodisme i vídeo. Ha dirigit un pilot d’una sèrie i té un important projecte personal que desvetllarem en una estoneta. Assegudes al carrer Grassot davant de l’espai nidok coworking, gaudim d’una cervesa INEDIT i indaguem una mica més per conèixer-la millor.

 

Què tal estàs avui?
Molt bé!

Quina és la teva passió?
Encara que sembli una mica general, la meva passió és la fotografia i el cinema.

Què t’empeny cada dia?
Faig de tot; treballs que m’apassionen més i d’altres que menys però cal guanyar diners. Encara que tots han de tenir relació amb el vídeo i la fotografia.

Vas estudiar a la Universitat Ramon Llull i a l’IEFC (Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya). És on va començar tot?
Realment no. Jo sempre havia volgut fer cinema. Molt abans de començar a la universitat, jo ja feia curts amb la meva germana així d’adolescent, a casa, en pijama amb la càmera del meu pare. M’agradava gravar i fer curts de terror.

Què va fer que et volguessis especialitzar en fotoperiodisme i vídeo?
Jo he tingut molt clar enfocar la meva carrera a fer cinema, això sempre. Per això vaig fer comunicació audiovisual. Durant la carrera, tenia una assignatura de fotoperiodisme que mai m’havia interessat especialment i, gràcies a ella i a la professora Sandra Balsells, que és una fotoperiodista molt bona i que m’agrada molt, em va començar a interessar el fotoperiodisme. Llavors, després d’acabar comunicació audiovisual, vaig fer una especialització de fotoperiodisme.

El teu Instagram, està ple de fotos de gent anònima al metro, pel carrer, …. Què representen aquestes fotos per a tu?
El meu Instagram no representa el meu treball fotogràfic en si. Simplement m’agrada fotografiar curiositats. És una cosa ociosa. M’avorreixo molt al metro perquè al viure a l’Hospitalet sempre agafo el metro i, quan veig segons quines escenes em dic: “ja que estan asseguts davant meu he de fer-les”.

nidok-coworking-barcelona-fotografia-estudio-inedit-carol-entrevista-20

A tu et crida l’atenció aquest punt de carrer, una mica improvisat?
M’agrada fer fotos improvisades al carrer i també m’agrada tot el que tingui a veure amb la vida en els barris o amb la vida al carrer. Considero que no cal viatjar per trobar fotos curioses; hi ha fotos molt bones que pots trobar-les al costat de casa teva. Suposo que el fet d’haver crescut en un barri, a Cornellà és el que m’ha influït a fer que sigui el meu principal interès en la fotografia. Darrerament, també apareix aquesta temàtica de barri en els meus projectes audiovisuals.

Realitzes més treballs pel teu barri que a Barcelona?
Sí, no sé per què. Ningú m’obliga i podria anar a llocs més bonics com, per exemple, Pedralbes (rialles). Però és el que m’agrada. És fotogènic, sobretot, per a vídeos. Vaig fer un videodansa que barrejava flamenc amb contemporani i tot passava en una plaça, envoltat d’edificis altíssims construïts ràpidament en els 70 i em semblava que, tot tenint en compte hostilitat de l’urbanisme, té un encant. És el que he vist sempre i no ho puc evitar suposo que per haver nascut en un barri així.

Recentment han publicat les teves fotos il·lustrant un article de “El Periódico” sobre el barri de la Mina. Com va sorgir?
Jo estic realitzant un projecte fotogràfic de les sis ciutats que envolten Barcelona, l’extraradi que són: Badalona, Santa Coloma, Sant Adrià, el Prat, l’Hospitalet i Cornellà. … Crec que totes tenen coses en comú; veig que són ciutats traster: on es guarden els trens, on es col·loquen les fàbriques, com si fos el que no es vol veure de Barcelona. S’oculta prop perquè estigui a mà. Veig que també comparteixen el mateix tipus d’urbanisme amb blocs fets ràpid en els anys 70 quan va venir tota la immigració. Volia buscar tots els elements en comú de les sis ciutats de l’extraradi i d’això va el meu projecte. Explorant Sant Adrià vaig veure que volia anar a la Mina però que no sabia com.

Tenies por?
No, por no. Simplement no volia anar jo pel meu costat sense conèixer el barri i tenia clar que no volia ensenyar el típic. És per això que vaig contactar amb una associació, PES La Mina, que gestionen diversos projectes aquí i a partir d’ells vaig conèixer gent que havia viscut tota la vida a la Mina i que eren persones molt corrents, treballadores. Res a veure amb la visió negativa que mostren els mitjans de comunicació. Ells no havien tingut cap problema: havien crescut els seus fills aquí i tornaven a la nit a qualsevol hora i que no els havia passat mai res. Sembla que hi ha una idea negativa sobre les ciutats de l’extraradi amb una visió del fet que tot és més problemàtic del que en realitat és i em va sorprendre que fos així. ; És veritat que és un barri conflictiu però també hi ha gent treballadora i això no es mostra. La nostra finalitat amb el reportatge que va sortir a l’estiu era mostrar aquesta altra cara de la Mina que mai s’ensenya. Potser perquè no ven. En estar als afores, potser no t’acostes a comprovar el que et diuen. Et quedes amb el que t’expliquen els mitjans de comunicació. Els mitjans tipus “Callejeros” mostren només coses negatives. Nosaltres volíem donar l’oportunitat de contrastar això i que parlessin veïns de tota la vida que normalment no tenen veu en els mitjans. Gràcies a conèixer a tota aquesta gent, vaig tenir la idea de fer aquest reportatge. Ho he desenvolupat juntament amb la meva amiga periodista Eva Murgui, ja havent realitzat molts treballs audiovisuals sobre Cornellà. Eva va redactar el text i realitzat les entrevistes i jo he aportat la part gràfica.

També has dirigit diversos curtmetratges. En què t’inspires? Segueixes un estil en cada curtmetratge o són molt diferents?
M’inspiro sobretot en la meva vida. Cal parlar de coses que coneixes. Per exemple, “Comedia Romántica” és una mica (bastant) autobiogràfica. Actualment estem gravant “Chavalas” una sèrie de la qual acabem de fer el primer episodi i el protagonitzen quatre amigues que són de Cornellà com jo. Just ara ho estem presentant a productores i estic molt contenta perquè el projecte està agradant. Narra la història de quatre amigues que creixen juntes però una es va fora a estudiar. La protagonista renega dels seus orígens però que per coses de la vida ha de tornar a viure a Cornellà.

Heu fet càsting?
Sí. En realitat hem fet un super càsting amb un munt d’actrius catalanes i algunes viuen a l’extraradi. Són molt bones, la veritat.

Segueixes un estil en cada curtmetratge o són molt diferents?
Últimament tenen en comú l’escenari però també hi ha curts que són un altre tipus d’històries, de relacions. Històries més senzilles. Hauria com dos vessants: una més encarada a històries de barri i una altra més d’històries romàntiques com “Breve Encuentro” o “Comedia Romántica”.

nidok-coworking-barcelona-fotografia-estudio-inedit-carol-entrevista-10retoqueluzQuant de temps passa entre la idea de curtmetratge i obtenir el vídeo final?
Igual anys. Tinc cura tot al detall i m’implico 100% en cada projecte i, en ser una cosa que engloba el treball de moltes persones que col·laboren, tampoc puc pressionar amb els temps. Com a curiositat explicaré que l’any passat vaig participar en un concurs en què havia de fer un curt en dues setmanes i ho vam aconseguir. Per mi va ser un repte, ja que per realitzar “Comedia Romántica” tard 2 anys. En el concurs, ens assignaven un barri de Barcelona. Ens va tocar rodar a Ciutat Vella i teníem dues setmanes per fer un curt amb 10 desconeguts. Nosaltres mateixos ens assignem els rols dins del curt. Un gran repte i ho vam complir.

Codirigeixes en algun projecte?
He codirigit amb la meva germana Marina “Breve Encuentro” que, casualment, teníem només un mes per realitzar-lo. L’experiència de dirigir en equip també m’agrada perquè hi ha moltes parts a controlar i crec que és bo delegar. Ens vam repartir bé les tasques i ens complementem molt bé.

Què et tira més? (Foto o vídeo)
La veritat és que no podria triar. Les dues m’apassionen. Des de petita sabia que volia fer cinema i després vaig descobrir la fotografia, però no podria triar una de les dues.

Què és SiroccoStudio?
SiroccoStudio és un projecte personal que tinc amb Juan Serlo enfocat a treballs més funcionals, amb menor caràcter artístic i menys espaiats en el temps. Treballs més puntuals tipus esdeveniments, casaments, shootings … Sempre fent una fotografia més fresca i menys clàssica. Al haver realitzat fotoperiodisme, vull donar-li aportar aquest enfocament que es complementa amb l’experiència de Joan és fotografia de moda. Fem un gran equip.

A més, treballes fent fotografia d’esdeveniments com a freelance. Creus que aquest tipus de sector està en alça?
Crec que la gent cada vegada s’anima més a posar-se davant d’una càmera i deixar-se anar. Els esdeveniments que l’inclouen funcionen molt bé.

De tant en tant fas les teves sessions a l’estudi fotogràfic de nidok coworking encara que potser podries tenir el teu propi estudi. Quins avantatges creus que t’aporta fer un ús dels serveis d’un espai de coworking?
És un espai que ja està preparat per entrar i treballar. Tot està a punt i no t’has de preocupar de res. Un entorn professional amb totes les comoditats que puguis necessitar.

Formar part d’un espai de coworking, seria una opció que us plantejaríeu?
És clar. Algun dia no molt llunyà.

Per què?
Ens aniria genial tenir un estudi fotogràfic per al nostre projecte. A més, es genera molt networking amb altres professionals del mateix o d’altres sectors. Això sempre ajuda a crear possibles sinergies alhora que aprens.

Una pregunta per reflexionar i visualitzar, on et veus en 3 mesos?
Fent moltes fotos i vídeos i espero que el meu projecte “Chavalas” trobi producció.

I en 1 any?
Dirigint “Chavalas” amb un bon pressupost.

I d’aquí a 3 anys?
Amb un “Goya” a la mà. (Rialles)
A més, amb molts més projectes i moltes més idees per fer pel·lícules. Seria ideal fer el que faig ara mateix però amb més mitjans. Lluitaré per això.

 

col·labora

nidok-coworking-barcelona-fotografia-estudio-inedit-carol-entrevista-34LOGO INEDIT DAMM

 


 

nidok-coworking-barcelona-fotografia-estudio-inedit-carol-entrevista-3

Carol tiene 34 años, es fotógrafa especializada en fotoperiodismo y vídeo. Ha dirigido un piloto de una serie y  tiene un importante proyecto personal que desvelaremos en un ratito. Sentadas enmedio de la calle Grassot y delante del espacio nidok coworking, disfrutamos de una cerveza INEDIT e indagamos un poco más para conocerla mejor.

 

¿Qué tal estás hoy?
¡Muy bien!

¿Cuál es tu pasión?
Aunque parezca un poco general, mi pasión es la fotografía y el cine.

¿Qué te empuja cada día?
Hago de todo; trabajos que me apasionan más y otros que menos pero hay que ganar dinero. Aunque todos tienen que tener relación con el vídeo y la fotografía.

Estudiaste en la Universidad Ramón Llull y en el IEFC (Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya), ¿Es donde empezó todo? 
Realmente no. Yo siempre había querido hacer cine. Mucho antes de empezar en la universidad, yo ya hacía cortos con mi hermana así de adolescente, en casa, en pijama con la cámara de mi padre. Me gustaba grabar y hacer cortos de terror.

¿Qué hizo que te quisieras especializar en fotoperiodismo y vídeo?
Yo he tenido muy claro enfocar mi carrera a hacer cine, eso siempre. Por eso hice comunicación audiovisual. Durante la carrera, tenía una asignatura de fotoperiodismo que nunca me había interesado especialmente y, gracias a ella y a la profesora Sandra Balsells, que es una fotoperiodista muy buena y que me gusta mucho, me empezó a interesar el fotoperiodismo. Entonces, después de acabar comunicación audiovisual, hice una especialización de fotoperiodismo.

Tu Instagram, está repleto de fotos de gente anónima en el metro, por la calle,…. ¿Qué representan estas fotos para ti?
Mi cuenta de Instagram no representa mi trabajo fotográfico en sí. Simplemente me gusta fotografiar curiosidades. Es una cosa ociosa. Me aburro mucho en el metro porque al vivir en L’Hospitalet siempre cojo el metro y, cuando veo según qué escenas me digo “ya que están sentados enfrente mío tengo que hacer foto”.

nidok-coworking-barcelona-fotografia-estudio-inedit-carol-entrevista-20

¿A ti te llama la atención ese punto callejero, un poco improvisado?
Me gusta hacer fotos improvisadas en la calle y también me gusta todo lo que tenga que ver con la vida en los barrios o con la vida en la calle. Considero que no hace falta viajar para encontrar fotos curiosas; hay fotos muy buenas que puedes encontrarlas al lado de tu casa. Supongo que el haber crecido en un barrio, en Cornellà es lo que me ha influido en que sea mi principal interés en la fotografía. Últimamente, también aparece esta temática de barrio en mis proyectos audiovisuales

¿Realizas más trabajos por tu barrio que en Barcelona?
Si, no sé porque. Nadie me obliga y podría ir a sitios más bonitos como, por ejemplo, Pedralbes (risas). Pero es lo que me gusta. Es fotogénico, sobretodo, para vídeos. Hice un vídeodanza que mezclaba flamenco con contemporáneo y todo pasaba en una plaza rodeado de edificios altísimos construidos rápidamente en los 70 y me parecía que dentro de lo hostil que es ese urbanismo tiene un encanto. Es lo que he visto siempre y no lo puedo evitar supongo que por haber nacido en un barrio así.

Recientemente han publicado tus fotos ilustrando un artículo de “El Periódico” sobre el barrio de la Mina. ¿Cómo surgió?
Yo estoy realizando un proyecto fotográfico de las seis ciudades que rodean Barcelona, el extrarradio que son: Badalona, Santa Coloma, Sant Adrià, El Prat, L’Hospitalet y Cornellà. … Creo que todas tienen cosas en común; veo que son ciudades trastero: donde se guardan los trenes, donde se colocan las fábricas, como si fuese lo que no se quiere ver de Barcelona. Se oculta cerca para que esté a mano. Veo que también comparten el mismo tipo de urbanismo con bloques hechos rápido en los años 70 cuando vino toda la inmigración. Quería buscar todos los elementos en común de las seis ciudades del extrarradio y de eso va mi proyecto. Explorando Sant Adrià vi que quería ir a La Mina pero que no sabía cómo.

¿Tenías miedo?
No, miedo no. Simplemente no quería ir yo por mi lado sin conocer el barrio y tenía claro que no quería enseñar lo típico. Es por eso que contacté con una asociación, PES La Mina, que gestionan varios proyectos ahí y a partir de ellos conocí gente que había vivido toda su vida en La Mina y que eran personas muy corrientes, trabajadoras. Nada que ver con la visión negativa que muestran los medios de comunicación. Ellos no habían tenido ningún problema: habían crecido sus hijos ahí y volvían por la noche a cualquier hora y que no les había pasado nunca nada. Parece que hay una idea negativa acerca de las ciudades del extrarradio con una visión de que todo es más problemático de lo que en realidad es y me sorprendió que fuese así. ; Es verdad que es un barrio conflictivo pero también hay gente trabajadora y eso no se muestra. Nuestra finalidad con el reportaje que salió en verano era mostrar esa otra cara de La Mina que nunca se enseña. Quizás porque no vende. Al estar en las afueras, quizás no te acercas a comprobar lo que te dicen. Te quedas con lo que te cuentan los medios de comunicación. Los medios tipo “Callejeros” muestran solo cosas negativas. Nosotros queríamos dar la oportunidad de contrastar esto  y que hablasen vecinos de toda la vida que normalmente no tienen voz en los medios. Gracias a conocer a toda esa gente, tuve la idea de hacer este reportaje. Lo he desarrollado junto con mi amiga periodista Eva Murgui, quien ya ha realizado muchos trabajos audiovisuales sobre Cornellá. Eva redactó el texto y realizado las entrevistas y yo he aportado la parte gráfica.

nidok-coworking-barcelona-fotografia-estudio-inedit-carol-entrevista-10retoqueluzTambién has dirigido varios cortometrajes. ¿En qué te inspiras? ¿Sigues un estilo en cada cortometraje o son muy diferentes?
Me inspiro sobretodo en mi vida. Hay que hablar de cosas que conoces. Por ejemplo, “Comedia Romántica” es un poco (bastante) autobiográfica. Actualmente estamos grabando “Chavalas” una serie de la que acabamos de hacer el primer episodio y lo protagonizan cuatro amigas que son de Cornellà como yo. Justo ahora lo estamos presentando a productoras y estoy muy contenta porque el proyecto está gustando. Narra la historia de cuatro amigas que crecen juntas pero una se va afuera a estudiar. La protagonista reniega de sus orígenes pero que por cosas de la vida ha de volver a vivir a Cornellà .

¿Habéis hecho casting?
Sí. En realidad hemos hecho un super casting con un montón de actrices catalanas y algunas viven en el extrarradio. Son muy buenas, la verdad.

¿Sigues un estilo en cada cortometraje o son muy diferentes?
Últimamente tienen en común el escenario pero también hay cortos que son otro tipo de historias, de relaciones. Historias más sencillas. Habría como dos vertientes: una más encarada a historias de barrio y otra más de historias románticas como “Breve Encuentro” o “Comedia romántica”.

¿Cuánto tiempo pasa entre la idea de cortometraje y obtener el vídeo final?
Igual años. Cuido todo al detalle y me implico 100% en cada proyecto y, al ser una cosa que engloba el trabajo de muchas personas que colaboran, tampoco puedo presionar en los tiempos. Como curiosidad contaré que el año pasado participé en un concurso en que debía realizar un corto en dos semanas y lo conseguimos. Para mi fue un reto ya que para realizar “Comedia Romántica” tarde 2 años. En el concurso, nos asignaban un barrio de Barcelona. Nos tocó rodar en Ciutat Vella y teníamos dos semanas para hacer un corto con 10 desconocidos. Nosotros mismos nos asignamos los roles dentro del corto. Un gran reto y lo cumplimos.

¿Has codirigido en algún proyecto?
Sí, con mi hermana Marina en “Breve Encuentro” que, casualmente, teníamos solo un mes para realizarlo. La experiencia de dirigir en equipo también me gusta ya que hay muchas partes a controlar y creo que es bueno delegar. Nos repartimos bien las tareas y nos complementamos muy bien.

¿Qué te tira más? (foto o vídeo)
La verdad es que no podría elegir. Las dos me apasionan. Desde pequeñita sabía que quería hacer cine y luego descubrí la fotografía, pero no podría elegir una de las dos.

¿Qué es SiroccoStudio?
SiroccoStudio es un proyecto personal que tengo con Juan Serlo enfocado a trabajos más funcionales, con menor carácter artístico y menos espaciados en el tiempo. Trabajos más puntuales tipo eventos, bodas, shootings… siempre haciendo una fotografía más fresca y menos clásica. Al haber realizado fotoperiodismo, quiero darle aportar ese enfoque que se complementa con la experiencia de Juan es fotografía de moda. Hacemos un gran equipo.

Además, trabajas realizando fotografía de eventos como freelance. ¿Crees que este tipo de sector está en alza?
Creo que la gente cada vez se anima más a ponerse delante de una cámara y soltarse. Los eventos que lo incluyen funcionan muy bien.

De vez en cuando realizas tus sesiones en el estudio fotográfico de nidok coworking aunque quizás podrías tener tu propio estudio ¿que ventajas crees que te aporta hacer un uso de los servicios de un espacio de coworking?
Es un espacio que ya está preparado para entrar y trabajar. Todo está listo y no te tienes que preocupar de nada. Un entorno profesional con todas las comodidades que puedas necesitar.

Formar parte de un espacio de coworking, ¿sería una opción que os planteariais?
Claro. Algún día no muy lejano.

¿Por qué?
No iría genial tener un estudio fotográfico para nuestro proyecto. Además, se genera mucho networking con otros profesionales del mismo o de otros sectores. Eso siempre ayuda a crear posibles sinergias a la vez que aprendes.

Una pregunta para reflexionar y visualizar, ¿dónde te ves en 3 meses?
Haciendo muchas fotos y vídeos y espero que mi proyecto “Chavalas” encuentre producción.

¿Y en 1 año?
Dirigiendo “Chavalas” con un buen presupuesto.

¿Y dentro de 3 años?
Con un “Goya” en la mano (risas).
Además de con muchos más proyectos y muchas más ideas para hacer películas. Sería ideal hacer lo que hago ahora mismo pero con más medios. Voy a luchar por ello.

 

colabora

nidok-coworking-barcelona-fotografia-estudio-inedit-carol-entrevista-34LOGO INEDIT DAMM

Leave a Reply